Pasaport Nasıl Alınır?
UMUMA MAHSUS PASAPORT
 
MÜRACAAT EVRAKLARI
 
  • TC kimlik numaralı Nüfus Cüzdanı (15 yaşından büyüklerde fotoğraf olması gerekmektedir) 
  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf (5X6 cm). 
    • Biyometrik fotoğraf cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, arka fonu beyaz renkte olan normal bir vesikalık fotoğraftır. 
    • Biyometrik fotoğraf çizgi (kalın ya da ince) ile çerçeve içine alınmamalıdır. 
  • < >Biyometrik fotoğraflarda yüz 32 ile 36 mm arasında olmalıdır. Fotoğrafların 5X6 cm ebatlarından küçük olması durumunda tarayıcıda taranamamaktadır. 
  • Pasaport Defter Bedeli Makbuzu 
Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Defter Bedeli , Tüm Bankalar ve Emniyet Müdürlüğü içerisinde bulunan Vergi Dairesi veznesine yatırılabilir.
 
Vergi tahsil alındısının “MÜKELLEF” yazılı birinci suretine “TAHSİL EDİLMİŞTİR”kaşesi ile banka görevlisinin“ISLAK İMZASININ” bulunması gerekmektedir. Dekont müracaat esnasında ibraz edilecektir. İnternetten bu hesaba havale veya EFT yapılsa bile bankalardan bizzat makbuz alınması gerekmektedir.
 
  • Pasaport Harç Bedeli Makbuzu
 
Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Harç Bedeli, tüm Bankalara yatırılabilir. Dekonta “TAHSİL EDİLMİŞTİR”kaşesi basılıp yetkililer tarafından imzalanmasından sonra “MÜKELLEF” yazılı birinci nüshasının alınması gerekmektedir. Buna dair makbuz (Dekont) müracaat esnasında ibraz edilecektir. Yeni düzenlemelerle birlikte Umuma Mahsus Pasaportlar 10 yıla kadar tanzim edilebilmekte olup, 18 yaşından küçük olanlar için bu süre 5 yıl olarak uygulanmaktadır.
 
  • Mevcut Pasaport
 
Daha önce alınmış bir pasaport var ise, müracaat esnasında bu pasaportun da getirilmesi gerekmektedir.
 
  • 18 Küçük Olanlar ile Mahcurlar İçin Muvafakatname
  • 18 yaşından küçük olanlar ve mahcurların pasaport alabilmeleri için kanuni mümessilleri tarafından noterce veya pasaport vermeye yetkili makamlarca tanzim edilmiş muvafakatname ibraz etmeleri gerekmektedir.
  • 4721 Sayılı Türk Medeni kanununun ilgili maddesi gereği; Evlilik devam ettiği sürece anne ve baba birlikte muvafakat vereceklerdir. Ortak hayata son verme, boşanma halinde Mahkeme tarafından velayat kime verilmiş ise sadece onun muvafakatı, anne veya babadan birinin ölümü halinde sağ olanın muvafakatı, anne ve baba evli ancak bunlardan birinin kısıtlı olması (ceza evinde olması) halinde velayetin kısıtlı olmayan tarafa ait olduğundan, kısıtlı olmayanın muvafatı (Kısıtlılık hali sona erince ikisinin muvafatı), anne ve babanın hastalığı, deneyimsizliği, özürlü olması vb. sebeplerden dolayı velayet görevini yerine getirememesi hallerinde Mahkeme kararı ile velayet kaldırılmış ise yine Mahkemece tayin edilen vasinin muvafakatının ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Pasaport alacak kişinin kaç yaşında olursa olsun pasaport müracaatına bizzat gelmesi gerekmektedir.
  • Öğrenci Meşruhatlı (Harçsız) Pasaport Almak İsteyen Vatandaşlarımız
 
a-)Öğrenimine Türkiye’de devam edenler;
 
Öğrenimine Türkiye’de devam eden öğrencilerin, Öğrenim görülen Yüksekokul yönetimlerine (Rektörlük/Dekanlık/MYO Yönetimi/Enstitü Yönetimi vs.) başvurarak, okul yönetimince verilen öğrenci belgesiyle Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne başvurarak onaylanan belge ile Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.
 
b-) Öğrenime yurtdışında devam edenler;
 
Öğrenimine yurt dışında ki okullarda devam eden öğrencilerin okullarından aldıkları “Öğrenci olduklarını belirtir belgeleri” ile T.C. Büyükelçiliği, Başkonsolosluğu, Eğitim Müşavirliğine başvurarak, söz konusu dış temsilciliklerimizce Maliye Bakanlığı arasında yapılacak yazışma sonucundan başkaca mani bir durumu olmaması halinde harçsız öğrenci pasaportu düzenlenebileceği,
Yurt içinde ise T.C Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Eğitim Müşavirliğince uygun görülmesi halinde uygun görüş yazısı ile Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne başvurulması;
 
c-)Yurtdışındaki Okula kayıt yaptıracaklar için;
 
Yurtdışında, ÖSYS Yükseköğretim programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına yerleştirilenlerin ÖSYS sonuç belgesi ile T.C Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Eğitim Müşavirliğine başvurarak söz konusu dış temsilciliklerimizce Maliye Bakanlığı arasında yapılacak yazışma sonucunda Başkaca engel bir durum olmaması halinde harçsız öğrenci pasaportu alabilirler.
 
Yurt içinde,ÖSYS Yükseköğretim programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına yerleştirilenlerin ÖSYS sonuç belgesi ile Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne başvurulması
 
ÖNEMLİ UYARILAR
 
  • Randevu Sistemi: Pasaport müracaatlarında randevu sistemine geçilmiş olup, müracaat edecek vatandaşlarımızın www.epasaport.gov.tr internet adresinden randevu almaları ve randevu için kendilerine belirtilen günde randevu saatinden en az yarım saat önce müracaat merkezinde bulunmaları gerekmektedir. Randevu saatini geçirenler randevusuz olarak müracaat edeceklerdir.
  • Müracaat Yeri: Vatandaşlarımız Umuma Mahsus Pasaport işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlükleri ve Pasaport Müracaat merkezi bulunan İlçelerimizde  Pasaport     Büro Amirliğine müracaat edeceklerdir.
  • Parmak İzi Alma: 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5.maddesi: “Polis, her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunan kişilerin parmak izini alır” hükmü uyarınca pasaport müracaatında bulunan 7 yaşından büyüklerin parmak izi alınmakta olup, daha önceden sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz.
  • Pasaport Müracaatı Takibi: Vatandaşlarımız pasaport müracaat işlemini tamamladıktan sonra pasaportunun hangi aşamada olduğunu www.epasaport.gov.tr internet adresinden takip edebilir. Ayrıca müracaat edilen Pasaport Şubesine şahsen TC Kimlik belgeleri ile gelerek Pasaportunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilmektedirler.
  • Pasaport Teslim İşlemi: Yeni tip pasaportların tamamı Ankara/Gölbaşı’nda kurulan tanzim merkezinde hazırlanmakta olup, pasaportlar PTT Kargo tarafından müracaat esnasında belirtilen kişi ve adrese, merkezdeki talep yoğunluğuna bağlı olarak, 3 gün içinde teslim edilmektedir. Ancak yoğun dönemlerde bu süre 3 ile 7 gün arasında değişmektedir. Müracaatın tamamlanmasından sonra pasaport teslim edilecek kişi ve adresin değiştirilmesi mümkün değildir.
  • Yabancı Uyrukluların Pasaport İşlemleri: Yabancı uyruklu şahıslardan sadece KKTC vatandaşlarının pasaport müracaatı alınmaktadır. Pasaport işlemlerini yapabilmek için kendi Konsolosluk şubesinden belge almaları, Nüfus Müdürlüğünden geçici TC Kimlik Numarası ve adres bildiriminde bulunması gerekmektedir.
 
E-pasaport ile ilgili tüm bilgilere www.epasaport.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Telefonla bilgi almak isteyen vatandaşlarımız yurt içinde müracaat ettikleri il biriminden, yurt dışında ise konsolosluk ve elçiliklerden ayrıntılı bilgi alabilirler.